listing_gallery

VERKOCHT
Vraagprijs: € 545.000

Lange Nieuwstraat 236

5041 DK Tilburg
  • 168 m2
  • 123 m2
  • 4 slaapkamers
Karakteristieke woning in het centrum van Tilburg

‘Ik was meteen verliefd op het huis’. Cliché? Het is in ieder geval een alledaagse uitdrukking. Alledaags is echter niet de omschrijving die past bij dit huis aan de Lange Nieuwstraat in Tilburg. De authentieke elementen, de hoogte, de locatie: het is een uniek ‘recept’ voor de Tilburgse binnenstad. Maak kennis met dit karakteristieke huis, inclusief gezellige stadstuin en sfeervol dakterras, en ontdek of jouw hart sneller gaat kloppen van deze parel in de binnenstad.

Hoog, sierlijk plafond en authentieke details in de woonkamer
De speelse gevel met mooie details en glas in lood is ‘eye candy’. Onze nieuwsgierigheid is gewekt; op naar binnen. Binnen staan we in een voorhal. Vroeger ook wel ‘tochthal’ genoemd, omdat de ruimte voorkwam dat koude lucht onder of langs de voordeur naar binnen waaide. Een klein gezelschap heeft alle ruimte om dit compacte begin van 1,7 m² rustig op te nemen. De hoge plafonds, het ‘zonnige’ glas in lood rondom de gangdeur… de toon is gezet. We lopen door naar de grote hal. Met meteen links een vroegere deurpost, die is getransformeerd tot een decoratieve nis. Een deur verder lopen we de woonkamer binnen. We laten ons vertellen dat de kamer ooit bestond uit een voor- en een achterkamer met in beide ruimtes een haard. Vandaag de dag is alleen het marmeren exemplaar aan de straatzijde nog in gebruik als gashaard. Een sfeermaker. Waar ooit de tweede haard zat, zit nu een sierschouw met vintage tegeltjes. De woonkamer heeft nog meer authentieke details. Want kijk eens naar boven. Heb je de fraaie klassieke sierlijsten en ornamenten in het hoge plafond al ontdekt?

Van een landelijke keuken naar een trap die de woning symboliseert
Open de deuren in de ‘achterkamer’ en kies op een zomerse dag of je binnen eet of in de gezellige tuin. Ietwat koel onder het zonnescherm of verderop in de bank, vol in de zon. De keuken heeft een warme, landelijke uitstraling. Elementen als het grote gasfornuis, de typische spoelbak, het natuurstenen aanrechtblad en de rode estrikken tegelvloer dragen daar aan bij. Verder is het kookvertrek van alle gemakken voorzien en heeft het aanrecht volop werkruimte. Een pre voor wie graag thuis kookt. Het toilet is overigens in deze ruimte ondergebracht met ernaast extra bergruimte. In de keuken meteen rechts is de deur naar de kelder. Terug in de hal houden we onze pas in bij de trap. “Deze trap symboliseert de woning”, vertelt één van de bewoners bevlogen. Hoe langer we naar de houten baluster kijken, des te meer moois we in het sierlijke houtsnijwerk ontdekken. Een pareltje. De trap, maar ook de authentieke tegelvloer schijnen oorspronkelijk te zijn. Zo heeft het huis hiernaast dezelfde trap en tegels. “Dat huis is identiek, maar dan gespiegeld. Ook heeft het nog de oorspronkelijke kamer en suite.”

Splitlevel met dressing room, badkamer en drie slaapkamers
Op weg naar boven, komt ook het speelse karakter van de woning naar voren. Want loop je de eerste veertien treden omhoog, dan kom je uit bij een soort voorkamer met daarachter de badkamer. De kamer is nu in gebruik als ‘dressing room’, maar kan qua formaat ook heel goed door als slaapkamer. Inclusief badkamer en suite. De badkamer is modern, maar past helemaal bij de stijl van het huis. Kijk maar eens naar de kleurstelling van de tegels en de nostalgisch ogende kranen. De badkamer heeft een douche, twee wastafels en een ligbad. Met de ramen open, zicht op een ‘groene muur’ en het geluid van fluitende vogels op de achtergrond, geniet je nóg meer van een comfortabel baddermoment. Loop zes treden hoger en ontdek meteen aan de rechterzijde een van de slaapkamers. Door hoeveelheid daglicht en ook hier het hoge plafond lijkt de kamer extra ruimtelijk. Deze kamer ligt op het zuiden, is voorzien van airconditioning en kijkt uit over de gezellige tuin. Slaapkamer twee – ook met airconditioning – ligt aan de voorzijde van het huis. Kenmerkend voor deze ruimte is ook de hoeveelheid licht die hier door twee grote ramen naar binnen valt. Extra pre: de inbouwkast over de volledige breedte van de slaapkamer. Last but not least is slaapkamer drie. Gelegen aan de voorzijde van het huis, met een mooi groot raam. Nu in gebruik als babykamer, maar ook heel geschikt als een klein kantoor of studeer-/hobbyruimte.

Dakterras als oase van rust midden in de stad
We staan weer op de overloop, oog in oog met ‘het meisje met de parel’. Naar het verhaal achter de aanwezigheid van een wastafel op deze plek kunnen we alleen maar gissen. Het daglicht afkomstig van een paar treden hoger lonkt. We maken kennis met het dakterras. “Dit vind ik een heel bijzondere plek, eentje die we eigenlijk pas veel later hebben herontdekt”, vertelt de huidige bewoner enthousiast. “Toen onze buren hier een aantal jaar geleden kwamen wonen, zagen wij hen het dakterras opknappen. Ze hebben er iets heel tofs van gemaakt. Het inspireerde ons en dus hebben wij er ook iets leuks van gemaakt. Sindsdien zitten we hier in het voor- en najaar heel wat uurtjes. Ook ’s zomers in de ochtenden en ’s avonds. Hoewel je hier midden in het centrum van Tilburg woont, hoor je op het dakterras nauwelijks verkeer en alleen maar vogels fluiten. Ook kijk je in de tuin van het voormalige Fraterhuis, alsof je bij een park woont.” Nog een aantal treden omhoog hebben we nagenoeg het hoogste punt van de woning bereikt. De zolder. Een grote ruimte die multifunctioneel is. Als slaap- of logeerkamer, hobbyruimte of kantoor. Laat ideeën de vrije loop, want de mogelijkheden zijn eindeloos.

Tot slot goed om te weten, dat:
- Het Centraal Station Tilburg op nog geen tien minuten wandelen ligt;
- Het bijna tien hectare grote Spoorpark ook op korte afstand van het huis ligt. In dit mooie park is van alles te ondernemen voor jong en oud. Zo is er een strandje, een skatepark, een pump track, maar ook lekker wandelen of picknicken kan hier naar hartenlust;
- De woning als het ware tegen de ‘Spoorzone’ aan ligt: dit stadsdeel in ontwikkeling was ooit een NS-werkplaats. Vandaag de dag is het een bijzondere combinatie waar wonen, onderwijs, cultuur en horeca samenkomen. Meer weten? Kijk dan op spoorzone013.nl;
- Je voor de dagelijkse boodschappen niet ver hoeft. Een bakker, de supermarkt, een basisschool zijn allemaal dichtbij. Zo ook de binnenstad. Naar een andere stad? De woning ligt centraal, dus uitvalswegen richting bijvoorbeeld Eindhoven, Den Bosch en Breda zijn goed en vlot bereikbaar.
Objectcode:
GE14005
Type woning:
Woonhuis
Soort woning
Herenhuis
Type woning
Twee onder een kapwoning
Beschikbaarheid:
Verkocht
Vraagprijs
€ 545.000
Koopconditie:
Kosten koper
Aanvaarding:
In overleg
Inhoud:
540
Aantal kamers:
6
Aantal slaapkamers:
4
Bouwjaar:
1905
Energielabel:
E

Wilt u graag een volledige brochure bekijken? Klik dan op de onderstaande link om een PDF bestand te downloaden.

Download brochure
Meer informatie over deze woning of een bezichtiging plannen?

Neem dan contact op met één van onze makelaars via 013 - 534 91 15 of stuur een mail naar makelaardij@appels.nl.