listing_gallery

VERKOCHT
Vraagprijs: € 795.000

Kerkstraat 12

5051 LB Goirle
  • 243 m2
  • 582 m2
  • 4 slaapkamers
Villa Agatha, een rijksmonumentale blikvanger met sfeer

Vraag een willekeurige passant in de Kerkstraat wat het mooiste huis in Goirle is, en de kans is groot dat hij Villa Agatha aanwijst. Dit rijksmonument met zijn karakteristieke torentje is op zoek naar nieuwe bewoners. Naar liefhebbers met een groot hart voor cultureel erfgoed, die de traditie van de huidige bewoners voortzetten en een nieuw hoofdstuk toevoegen aan de rijke geschiedenis.

Wie de Kerkstraat inrijdt, ziet ze van een afstand ogenschijnlijk gebroederlijk naast elkaar: de kerktoren en het torentje van Villa Agatha. Hoe dichter we de villa naderen, des te meer fraaie details in het oog springen. Van siermetselwerk in zogeheten boogtrommels boven de ramen tot een balkon met smeedijzeren balusters. Aan de voorzijde valt onder andere de vooruitspringende gevel op. Kijk naar boven en ontdek de sierlijke klauwstukken die de erker op de eerste verdieping ondersteunen. Of de twee kleine gesneden houten kapellen (schuin) boven de voordeur. Zo statig deze ‘dame’ oogt aan de buitenzijde, zo sfeervol voelt het binnen. Warm met prachtige details incluis. Ruim dertig jaar geleden sloten de huidige bewoners deze villa in hun hart. Tijdens een uitvoerige restauratie/renovatie zorgden zij met een aannemer ervoor dat authentieke details in ere werden hersteld. Een metamorfose waarbij oorspronkelijke tussendeuren, ensuite-deuren en een magnifiek plafond met sierlijsten en ornamenten tevoorschijn kwamen. Terug van eigenlijk nooit weggeweest. Maak kennis met Villa Agatha, een waar genoegen.

* De rijksoverheid werkt met subsidies om monumenten in stand te houden. Wie officieel onderhoud laat uitvoeren, krijgt via de rijksoverheid 38% vergoed.

Statig wonen met een warme uitstraling
Geef uw ogen bij binnenkomst meteen de kost en ontdek het kleurrijke glas in lood boven de voordeur. Het is een ontwerp van glaskunstenares Sibylle Gielen en het vertelt het verhaal over Philemon en Baucis van de Romeinse dichter Ovidius. Het is onder andere een verhaal over gastvrijheid. En gastvrijheid/warmte is precies wat de villa uitstraalt wanneer we de woonkamer aan de voorzijde betreden. Doordat dit woongedeelte duidelijk gescheiden is van de woonkamer achter, voelt de ruimte eerder knus dan groots, ook al is het plafond met ornament en sierlijsten ruim vier meter hoog. De voorzetramen in glas in lood geven de woonkamers extra cachet. Deze glaskunstwerken zijn een sierlijk alternatief voor vitrage. Het prachtige plafond in de woonkamer aan de achterzijde kwam tevoorschijn tijdens de restauratie/renovatie van de villa. Kunstenares Sibylle maakte het geheel met haar glaskunst nog mooier door de plafondmotieven terug te laten keren in de serredeuren. Hoewel deze ruimte zich uitstekend leent voor diners met een groter gezelschap, biedt de gezellige keuken genoeg ruimte voor een gezin. Dit kookvertrek is van alle basisgemakken voorzien en heeft iets weg van een boerderijkeuken. Onder andere het typische terrazzo-werkblad, de witjes en het losstaande fornuis dragen bij aan dat gevoel.

Vier ruime slaapkamers met eigen karakteristieken
In de aparte speelkamer aan de voorzijde van het huis kunnen kinderen zich naar hartenlust vermaken. Deze ruimte is echter multifunctioneel, want met zoveel lichtinval is dit bijvoorbeeld ook een heerlijke kantoor-/studeerruimte of atelier. Tegenover de speelkamer is een trap naar de eerste verdieping. De tweede trapopgang is gelegen tegenover de hal. Wij nemen laatstgenoemde naar boven. Omdat de villa ooit gesplitst is geweest, bestaat dit deel van het huis uit drie verdiepingen. Met halverwege een strijkkamer, die ooit diende als extra badkamer. Ten gevolge van een vroegere splitsing telde het huis maar liefst drie keukens, een badkamer en twee douches, twee cv’s en ook een dubbel water-, elektra- en gassysteem. Tijdens de renovatie hebben de huidige bewoners alles tot één laten maken. Dat het huis ooit gesplitst is geweest, is alleen nog te zien aan de gescheiden zolders en kelders (onder de keuken en onder de woonkamer voor). Helemaal boven komen we op de overloop, die toegang biedt tot vier slaapkamers en een badkamer met ligbad, douche, twee wastafels en een toilet. Elke slaapkamer heeft iets karakteristieks. Voor de hoofdslaapkamer (ca. 27 m²) is dat een balkon. Voor slaapkamer twee het prachtige torentje. Voor slaapkamer drie het ‘balkon’ dat in de jaren dertig is getransformeerd tot erker. En voor slaapkamer vier is dat de toegang tot een ruime bergzolder.

Royale, privacyvolle tuin
Terug beneden maken we ‘last but not least’ nog kennis met de royale tuin. Een exemplaar waar in volledige rust en privacy te genieten is van het buitenzijn. Omgeven door hoge, volwassen begroeiing lijkt de bewoonde wereld mijlenver weg. Terwijl bijvoorbeeld het winkelcentrum met het ruime winkelaanbod, scholen, sportfaciliteiten en een cultureel centrum allemaal op steenworp afstand liggen. Zo ook het natuurgebied tussen en rondom de beken de Oude en de Nieuwe Leij. Een mooie omgeving voor urenlange wandelingen. Achter in de tuin is een garage, die te bereiken is via de Schoolstraat. In de garage, met gas, water en elektra, is ruimte voor één auto en op de aangebrachte zolder is veel extra bergruimte gerealiseerd.

 
Objectcode:
GE14032
Type woning:
Woonhuis
Soort woning
Herenhuis
Type woning
Halfvrijstaande woning
Beschikbaarheid:
Verkocht
Vraagprijs
€ 795.000
Koopconditie:
Kosten koper
Aanvaarding:
In overleg
Inhoud:
1097
Aantal kamers:
9
Aantal slaapkamers:
4
Bouwjaar:
1895

Wilt u graag een volledige brochure bekijken? Klik dan op de onderstaande link om een PDF bestand te downloaden.

Download brochure
Meer informatie over deze woning of een bezichtiging plannen?

Neem dan contact op met één van onze makelaars via 013 - 534 91 15 of stuur een mail naar makelaardij@appels.nl.